Tuesday, September 29, 2009

Apa sudah jadi?

Kata orang pokok cili banyak penyakit. Mudah dijangkiti, dan mudah rosak. Memang ada benarnya. Antara banyak-banyak tumbuhn yang ada di Taman69, pokok cililah yang perlu selalu dibelai manja. Perlu selalu dilihat tanda-tanda pada daunnya.

Sejak malam tadi saya melihat pada 2 buah pokok cili saya yang tingginya sudah melepasi aras pinggang. Selama ini ia subur dan tahan dari penyakit, berbanding dengan jenis cili lain. Tetapi sekarang ia tampak layu. Bukan kerana tidak disiram. Malah setiap hari saya menyiramnya, apatah lagi hujan sepanjang hari semalam.

Lalu terus saya cuba mencari kepastian. Cuba mencari maklumat menerusi internet. Dan akhirnya menelefon sahabat saya, Dr. Rashidi. Katanya ada 2 sebab utama: terkurang air atau terlebih air. Hendak dikatakan terkurang air, mustahil. Maknanya ia terlebih air. Ada benarnya, kerana hujan semalam telah menenggelamkan batasnya. Apa yang perlu saya lakukan sekarang ia kurangkan aktiviti menyiram, dan menggembur tanah semoga ia cepat kering. Harap-harapnya menjadi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails