Sunday, March 21, 2010

Pokok geti


Terasa rugi pula apabila pulang ke kampung minggu lepas tidak sempat untuk merakam gambar pokok-pokok geti yang ditanam ibu di sebelah rumah. Pokok geti ada dua jenis, berdasarkan kepada warna bunganya: satu berwarna merah dan satu lagi berwarna putih.

Kalau di utara (terutamanya kampung saya di Perlis), bunga geti dimasak kerabu. Manakala daun geti boleh dimasak lemak.

Kalau di Johor, pokok geti dikenali sebagai pokok turi. Tetapi menurut isteri saya, hanya daunnya digunakan untuk memasak lemak. Bunga tidak dibuat kerabu dan tidak dimakan.

Apa-apa pun, anak kecil pokok geti di Taman69 sedang membesar. Tidak sabar rasanya untuk menunggu bunga dan daunnya untuk dimasak dan dihidangkan di Dapur69 kelak!

nota: boleh baca lanjut di http://herbasihat.blogspot.com/2007/10/pokok-geti-turi.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails