Saturday, March 20, 2010

Keadaan terkini dTaman69

Sejak sebulan dua ini cuaca agak panas. Menyebabkan dTaman69 turut terjejas sedikit dengan tidak ada penghasilan sayuran sawi untuk dimasak di Dapur69. Benih sawi yang ditabur juga mati, biarpun pada awalnya tumbuh merucup setelah dua hari disemai. Tanah merekah, walaupun disiram setiap hari. Tanah yang dulunya hitam berbaja, kini ia kering dan menjadi keras berwarna kemerahan. Walaupun saya mempunyai baja kompos buatan sendiri, saya tidak mahu menggunakan baja itu di Taman69 pada waktu ini. Ingin mahu menambah bekalan sehingga ia mencukupi untuk menampung keperluan dTaman69 kelak.

Mungkin inilah adat dunia. Dan mungkin juga inilah yang dikatakan kesan pemanasan global.

Namun, sedikit cahaya pada kesuburan dTaman69. Beberapa jenis tumbuhan baru ditanam, yang kebanyakkannya dibawa dari kampung Perlis dan juga dari Batu Pahat Johor. Misalnya pokok geti yang biji benihnya dibawa ibu sebulan yang lepas.


Juga pokok paya pantai dan hempedu bumi yang disemai ibu di perlis dan ditanam semula di tanah dTaman69.

Ulam raja pun sudah mula tumbuh rancak. Dengan harapan dapat membekalkan ulaman kepada kami, terutamanya isteri yang memang amat suka pada ulam-ulaman. Pokok ulam ginseng pula yang pada awalnya tumbuh subur di satu kawasan 'segitiga ulam-ulaman', mula kehilangan daun, tetapi apabila disemai semula dari batangnya ke kawasan baru, ia mula menampakkan kehidupan baru, dan mungkin dapat meneruskan semula legasinya sebagai pokok ulam yang unik di Taman69.

2 comments:

  1. Pokok hempedu bumi sangat mudah tumbuh, sekali tanam ia akan terus tersebar dan tumbuh sendiri di merata-rata tempat walaupun dicelah-celah batu.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails